GEZİ KEŞİFLERİ

22 Ağustos 2018 Çarşamba

TAVSİYE: COSMOS BELGESELİ


Hayatınızda izleyebileceğiniz en iyi dizilerden biri: Kozmoz. Evreni, evrimi, yaşamı tarihin içinden kahramanlarıyla anlatıyor. Big Bang’den günümüze bir kozmik takvim çıkarmak istesek ilk yaşam varlıklarının 17 aralıkta kendini gösterdiğini, il çiçeğin 28 aralıkta açtığını biliyor muydunuz? Ve 30 Aralıkta Dünya’ya düşen bir gök taşı alevleri ve toksinleriyle tüm dinazor ırkının sonu oldu böylece insan ırkına yer açıldı zira dinazorlar hayatta olsa biz olamazdık dolayısıyla varlığımızı gök taşına borçluyuz J Ve insan ırkının ve evriminin, tüm savaşların, acıların, aşkların ve ızdırapların 31 aralığın son 14 saniyesinde gerçekleştiği… Yani varlığımıza, bizim kodladığımız yaşamın varlığı yalnızca 14 saniye içinde. Yaşamın izleri ise yılın son haftası dahilinde. 13,5 milyar yıllık geçmişin içinde bizden eser yok aslında… Kozmik Takvime göre 1 Ocak Big Bang patlamasıyla evren toz bulutuna döndü. Kütle çekimiyle birbirlerini bir arada tutan yıldızlarla yeniden soğumaya başladı. Tabi gök olayları devam etmekte idi, çok ciddi çarpışmalar yaşanıyordu gök taşları arasında. Bu çarpışmalardan doğan toz zerrecikleri ve kalıntılar çekimin kuvvetiyle bir araya toplandılar ve yavaşça soğudular, o zamanlar bu bütünlük Dünya’ya çok daha yakındı ve adı ne miydi? AY J Peki bizden en uzakta olan uydunun Voyager 1 olduğunu ve milyon yıl sonraki geleceğe bizden izler bıraktığını biliyor muydunuz?
Dünyanın soğumasıyla oluşan denizler ve çekimin etkisiyle değişen gel-git kuvvetiyle Ay Dünya’dan uzaklaştı. Elips görüngesine kavuştu ve hala bize bazen yakınlaşıp bazen uzaklaşıyor. Ve onun mucizevi görüntülerini artık halk günlerinde bile takip edebiliyoruz. Uydumuz Ay, komşularımız mars ve diğerleri, devasa yıldızımız Güneş’i ve ait olduğumuz Dünya’nın Evren’deki yerini görebilmek mümkün mü dersiniz?
Dünya’nın Katmanları
1.      Dünya tabi ki: içinde bulunduğumuz, havasını soluduğumuz ,sularında yüzdüğümüz tabiat harikası. Soğudukça oluşmuştu denizleri, ilk yaşam denizlerde türemişti. Kara parçaları sonradan ayrılmış ve garip ayrımcı isimlerini sonradan almıştı..
2.      Güneş Sistemi: Uzaktan sadece bir yıldız gibi görünen Güneş’imiz çekim kuvvetliyle trilyonlarca donmuş kuyruklu yıldızı bir arada tutar ve buna Oort Bulutu denir ve ikinci basamak olan Güneş Sistemi’ni tarif eder.
3.      Samanyolu Galaksisi: Çıplak gözle algılayamadığımız kızılötesi ışık yardımıyla içinde bulunduğumuz galakside sayısız yıldız, gezegen ve belki de bizim tarif edemeyeceğimiz yaşam biçimleri var.
4.      Yerel Grup: Komşumuz Büyük Spiral ve etraftaki birkaç galaksinin oluşturduğu yerel grup.
5.      Başak Süperkümesi: Yerel grup bu kümedeki milyonlarca galaksiden sadece birkaçı. Samanyolu Galaksi’miz ise sadece bir tanesi. Her galakside sayısız yıldız ve gezegen olduğunu hayal edin.
6.  Gözlemlenebilir Evren: Başak Süperkümesi ise diğer küme oluşumlarının sadece biri. Yüz milyarlarca galaksi ağlarının birleşimi ve bildiğimiz son adres, şimdilik…
Ve biz sadece Ay’ı gözleyebilmek için bile delice heyecan duyabiliyor ve eşsiz görüntüden etkilenebiliyoruz.
Bu ve daha fazlası için Kozmoz’un sadece birinci bölümünü izlemeniz yeterli. Kalan bölümler için can atacaksınız J
Kesfeden.kim eğer siz de birer Keşifer iseniz takipte kalın!! Yazılarınızı, fotoğraflarınızı gönderebilirsiniz. kesfedenkim@gmail.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

EDEBİYATIN HASTA İNSANLARI "MI?"

Sosyal eşitsizlik ve ayrımcılık pek çok romanın da konusu olan sosyal bir süreçtir. İnsanlar tarafından yaratılmış ve koşulsuz bağlılık ...