GEZİ KEŞİFLERİ

1 Eylül 2017 Cuma

AZERBAYCAN KEŞFİ/ İÇERİ ŞEHER



         
   İçeri Şeher, Bakü’nün yüzlerce yıllık tarihine ortaklık ediyor. Surların içinde yer alan bu yerleşim alanı içinde müzeler, saraylar, Kız Kalesi ve surların tamamını görebilirsiniz. İstanbul’daki surlar gibi kalıntı göreceğinizi düşünmeyin. Surlar korunmuş ve iyi bakılmış. Kale içinin kapısından ya da surlar arasından bu iç yaşama girmeniz mümkün. Modern dünyadan ayrılıp eski çağlara bir yolculuğa çıkmak istiyorsanız tam yerindesiniz. Yürüyerek keşfe çıkabileceğiniz bu alanda yapılan kazı çalışmaları yerleşim tarihinin Tunç Devri’ne ait olduğuna işaret ediyor. 200 yıllık tarihe sahip olan Şirvanşahlar sarayı ise görülmeye değer.

Qız Qalası (Kız Kalesi)


            Kız kalesi neredeyse her ülkede var olan kısmen benzer hikayelere sahip olan yapılardan biri. Zamanında Hazar Denizi’nin kıyılarına düştüğü söylenen bu yapıyı günümüzde kara parçası üzerinde görmek ve yürüyerek ulaşmak mümkün. Yapı zamanın astronomik gözlemleri için kullanılmış dolayısıyla yapı da buna göre tasarlanmış. Güneş ışınlarının açılarına göre hesaplanmış pencereleri mevcut. Gözetleme kalesi olarak kullanıldığını düşünmek de yanlış olmaz. Sur içi yaşamın en değerli parçalarından birini oluşturur bu tarz kaleler.
            Elbette kalenin ünlü birtakım efsaneleri de mevcut. Benim aklımda kalan en çekici efsaneyi aşağıda anlatıyor olacağım.
            “İçeri Şeher’i işgal etmeye gelen kuvvetlerin şahı şehrin en güzel kızlarından birine tutulur. Şehrin prensesi sayılan bu kız kendisiyle evlenmesini kabul ederse şehri yakıp yıkmayacağının sözünü verir. Şehrin yağmalanmasını ve insanların ölmesini istemeyen bu güzel kız teklifi kabul eder ama bir şart koşar. Hazar Denizi’ne bir kendisi için bir kale yaptırmasını ister. Komutan tereddütsüz kabul eder ve kale inşa edilir. İnşa bittikten sonra kız kalenin tepesine çıkıp tüm halka karşı dans etmek istediğini söyler ve ardından nikah kıyılabilecektir. Usulca kalenin tepesine çıkan kız, kalenin surlarının üstünde korkmadan salınarak dans eder. Onun dansından herkes büyülenir ve dans sonu kız kendini aşağı atarak intihar eder. Komutan bu duruma çok şaşırır ve üzülür. Kimseyi zorla boyunduruğu altına alamayacağını öğrenir ve şehri bırakır.”
            Kalenin içinde bu ve diğer tüm öyküleri, sanal kitaplardan okuyabiliyorsunuz. Kale İçeri Şeher’in önemli temsil niteliklerinden biri haline gelmiştir. Ulusal, uluslararası faaliyetlere dikkat çekilmek istendiğinde kalenin önüne stand kuruluyor.
Kız Kalesi’ne varmadan antik kalıntıların olduğu mekanlardan geçiyorsunuz. Sesli rehberle bilgi edinebileceğiniz bu yerler için ben veri toplayamadım.

Şirvanşahlar Sarayı


  Şirvanşahlar önceki yerleşim yeri olan Şamaxı şehri zelzele yüzünden harap olduğu için 12.yüzyıl sonlarında İçeri Şehre göçmüşler. Surlarla çevrili bu şeher merkezi ticaret merkezi olarak da işlev görmüş. Hazar Denizi suları etrafında konumlanan bu merkez deniz yolu ticareti için uygun bir özelliğe kavuşmuştur. O devirden itibaren bu topraklar İçeri Şeher olarak adlandırılmıştır. Şirvanşahlar Sarayı ise, 15. Yüzyılda Şirvanşahlar şahı İbrahim Halilullah tarafından yaptırılmış.  Şirvanşahlar Sarayı, İçeri Şeher’de gezilecek en ünlü yapılar arasında. Antik bir anıt olarak nitelendirilebilen bu yapı aynı zamanda müze havasına sahip. Arkeolojik kalıntılar, halılar ve saraylarda olduğu gibi saray yaşantısının konumlandırıldığı odalar mevcut. O dönemde kullanılmış kıyafetler, eşyalar; o döneme ait tablet yazıtlar görmeniz mümkün. Ayrıca pek çok antik gezitlerde (gezit: kendi kelimem; müze, antik kent, saray, park, bağ, bahçe… vb. yerleri tanımlayan ortak ad) bulunan lahitlere rastlamanız da mümkün.
Şirvanşah Sarayı’nı keşfederken birbiri içine saklanmış başka yapıtlara da tanıklık ediyorsunuz. Bayıl Qesri bunlardan biri. Şirvanşahlar şahı III. Feriburzun döneminde tamamlandığı düşünülen kasır zelzele sebebiyle sular altında kalmış. Hazar Denizi, su yüksekliğinin değişiklik göstermesiyle de ünlü bir deniz. Su geri çekildiği zaman ortaya çıkan kalıntılarla kasır yeniden keşfedilmiş.
Şirvanşahlar Sarayı, Qız Qalası ile birlikte Unesco Dünya Mirasları arasına alınmıştır.

Alışveriş

Hediyelik eşya, magnet, halı dokumalar, kız kalesi minnyatürleri, cüzdanlar, takılar… Alışveriş yapmak için hoş bir ortam. Esnafların kendilerine ait çadır dükkanları var aynı zamanda normal dükkanları olanlarda mevcut elbette. Baştan sona gezmeden alışverişinizi yapmayın. Fiyatlar farklılık gösterebiliyor ve Türkiye’den geldiğinizi belirtip pazarlık şansınızı denemeniz gerekiyor zira 1 manat=2 türk lirası ediyor. Yani her şey iki katı. Lakin bazı şeyler gerçekten daha uygun. 5 manat=10 tl ye harika kolyeler, cüzdanlar alabilirsiniz. Saatler, ev için hediyelik eşyalar gözlerinizi büyülüyor. Pahalı olanlar da var tabi J dikkat edeceksiniz keşifer’lar J

Dinlenme

   E artık yorulmuş olmalısınız. İçeri Şehri hemen çıkışındaki Flamingo Parkında oturup biraz dinlenmeye ne dersiniz?

Ulaşım
Elbette metro J Bakü’de her yere metroyla gitmek mümkün sayılır. Kırmızı hat çizgisine binmeniz ya da aktarma yapmanız gerekmekte (Aktarma merkezi 28 May). İçeri Şeher’de inebilirsiniz. Haydi ayaklara kara sular inmeye başlasın Keşifer’lar J
Kesfeden.kim eğer siz de birer Keşifer iseniz takipte kalın!! Yazılarınızı, fotoğraflarınızı gönderebilirsiniz. kesfedenkim@gmail.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

EDEBİYATIN HASTA İNSANLARI "MI?"

Sosyal eşitsizlik ve ayrımcılık pek çok romanın da konusu olan sosyal bir süreçtir. İnsanlar tarafından yaratılmış ve koşulsuz bağlılık ...