GEZİ KEŞİFLERİ

2 Eylül 2017 Cumartesi

AZERBAYCAN'I KEŞFEDELİM/ GÖYGÖL VE KEPEZ DAĞI



Kepez dağı yaman dik kurak bir dağ. Çok şiddetli bir deprem sonucu yer gök sallanıyor, yer sarsılıyor, Kepez Dağı’ndan düşen parçalar tıpkı bir çığ gibi uzayıp giden akarsuyun üzerine düşüyor. Bu efsanenin yanına bir de heyelanların oluşturduğu bentleri ilave edersek akarsu 7 ayrı göle ayrılıyor: Göygöl, Maralgöl, Zaligöl, Ağgöl, Şamlıgöl, Ördekgöl, Ceyrangöl ve Garagöl.

GÖYGÖL


7 göl arasında en büyük olanı. Kuğularıyla huzurlu bir turisttik manzarası var. Otoparktan çıktığınızda aşağı doğru inmeniz lazım. Yaklaşık 300 metre solunuzda korunmakta olan ormanı izleyerek aşağı doğru iniyor sağınızda da Göygöl Oteli ve Cumhurbaşkanının evini görebiliyorsunuz. Göygöl, güneş ışınlarının ormandaki çeşitli ağaçlara yansıdığı ve güzel renklerde suyun yüzeyine düştüğü anki görüntüsüyle dikkatli üzerine çekmeye devam ediyor.

Aşağı indikten sonra Göygöl manzarası sizleri karşılıyor fakat kısa bir parkura sahip. Yolun sonuna doğru alışveriş yapabileceğiniz marketlere rastlıyorsunuz. Dondurmalar 1 manattan başlıyor. Marketin arkasında ise bir asansör göreceksiniz. Etrafı camla çevrili. Bu asansör Cumhurbaşkanın evine giden bir yola çıkıyor. 

Söylenenlere göre Cumhurbaşkanının otizmli oğlu için Göygöl’ün temiz havası iyi geliyormuş ve onun için bu evi yaptırmışlar. Eğer ki oğlu Göygöl’e inerse ziyarete kapatıyorlarmış. Doğruluğu tartışılır tabi.  


Maral Göl

İkinci en büyük göl. Maral geyik gibi boynuzlu bir hayvana verdikleri ad. Burada gölle daha iç içesiniz, gölü uzaktan modern çitlerin arkasından değil yakınından hissederek gözlemleyebiliyorsunuz. Ulaşmak için Göygöl’den 7 km yol geçtikten sonra 267 merdiven çıkmanız gerekmekte. Dolambaçlı giden yolu yürüyerek tepebileceğiniz gibi kalkan avtobüslere de binebilirsiniz. Göygöl’ün girişinden 50 m ileride kişi başı 1 manatla seyahat edebilirsiniz. Avtobüsten indikten sonra 267 merdiveni çıkmanız gerekmekte. Merdivenlerin başında atlar var sizi dolaştırıp yukarı çıkmanıza da vesile olabiliyor. Fakat bizim sitemiz elbette bunu önermiyor ve en özgür canlılardan biri olan atların özgürce koşması gerektiğini savunuyor. Yürüyün spor yapın sağlıklı yasayın hayvanlar da sağlıklı ve özgürce yasasın J 267 merdivenin sonunda Maral Göl’ün eşsiz güzelliğiyle karşılaşacaksınız. Çimmek (yüzmek) elbette burada da yasak zira gölün altındaki toprağın özelliği bilinmemekte, yüzme beceriniz sağ çıkmanıza yetmeyebilir. Ayaklarınızı kıyıdan suya sokma sansınız var.
Kepez dağı ve eteklerindeki bu güzel gölü aynı kareye alabilmeniz için Maral Göl en doğru nokta. Gölü kıyısında yürüyerek gezebilmeniz mümkün tabi 267 merdiven karşılığında J


Akarsuyun bütünlüğü, göllerin bağlantısını ve Kepez Dağı’nın hikayesini bu iki gölü gezerken daha iyi anlıyorsunuz. Maral Göl’e çıkarken Göygöl’e inmeniz de bu bağlantıyı size hatırlatan bir ayrıntı olarak karşınıza çıkıyor J


Göllerin hepsi korumaya alınmış ve ziyarete kapalıymış. 2015 yılında bu iki göl ziyarete açılmış. Hala korunma altında tabi. Piknik yapmak, çimmek, zibil atmak kesinlikle yasak ve gerçekten kimse çöp atmıyor. Ziyaretçi sayısı hayli yüksek üstelik ulaşımı da hiç kolay değil. Cumhurbaşkanın burada bir evi olması istediği düşünülürse, halka ziyarete kapalı olması sorun yaratabilirdi, değil mi? Ne dersiniz?

Kara gölü görmekse mümkün değilmiş. Ermenilerle anlaşamadıkları bir noktadan seyredilebilirmiş ama oraya gitmek de fazladan cesaret istiyor sanırım onların problem ve kültürlerine göre. 
Manzara izlemeye doğamayan, doğa harikalarını takip eden, manzara fotoğrafı çekmeyi hobi edinmiş, tanıtmayı, gezmeyi, keşfetmeyi seven herkes için mutlaka yola düşülmesi gereken bir yer.

Ulaşım

Bakü’den Göygöl’e turlar düzenleniyor. Tur şirketlerini tercih edebilir yahut özel aracınızla ulaşım sağlayabilirsiniz. Gorabay köyünden minibüsler de çalışıyormuş lakin ben kullanmadım. Gorabay- Bakü arası avtobüsle 3,5-4 saat arası sürerken, trenle 6-7 saat arası sürüyor. Eğer Bakü’deyseniz özel araç yahut tur seçenekleri en iyi ihtimaller dahilinde görünüyor. Göygöl’e giden yollara asfalt dökülmüş içiniz rahat edebilir. Petrolün çok uygun olduğunu unutmayın araç da kiralayabilirsiniz ( 1litre petrol: 0.90 manat, 1,8 Türk lirası).  

Gönüllük Üzerine

Göygöl gezimiz bitmiş bir gece Gorabay’da dinlendikten sonra sabah erkenden Bakü’ye gitmek için durakta bekliyoruz. Bir tane enik gördüm, çok küçük zayıflamış hayli bir deri bir kemik. Tüm esnaf iğrenerek bakıyor ve benimle arkadaşımı dokunmamamız için uyarıyorlar hastalıklı olduğu gerekçesiyle. Köpek de pire bile yok oysaki sadece kirlenmiş. 

Sosis alıp veriyoruz, seviyorum ben bir yandan, karnını açıyor nasıl sevgiye ve yemeğe aç. Hatırlayın yapay seçilim ürünlerimizi artık yüzlerine bile bakmıyoruz. Otobüs geliyor. Esnafın yanına gidip ben Türkiye’den geldim, veterinerim, enik sağlıklı piresi yok diyorum. Derisindeki izleri soruyor, onlar sadece kir, pire olsa zıpladığını görürsünüz, diyorum. Oturup herkesi bilinçlendirmek istedim ama yapamadım, misafir olmak... 

Umarım bir işe yaramıştır.  

Bu haftadaki gönüllü projemiz ise şöyle olsun kabul ederseniz: Hayvan sever sayısını değil de hayvana saygılı sayısını arttıralım. Her takipçimiz en az bir kişiye zulüm gördüğünü düşündüğü bir hayvanı tanıtsın. Faydalarını, onun hakkında yanlış bilinenleri.. Biz bu olayın etkisiyle köpek ve pire konusunu seçtik. Sizler de projelerinizi bizimle paylaşabilir, anılarınızı yorum kısmına yazabiliriz

Diğer gezilerimizde görüşmek üzere. Kendini genç hisseden ve gezmeye doyamayan herkese gelsin. keşfeden.kim J Kesfeden.kim eğer siz de birer Keşifer iseniz takipte kalın!! Bize yazılarınızı, fotoğraflarınızı gönderebilirsiniz. kesfedenkim@gmail.com



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

EDEBİYATIN HASTA İNSANLARI "MI?"

Sosyal eşitsizlik ve ayrımcılık pek çok romanın da konusu olan sosyal bir süreçtir. İnsanlar tarafından yaratılmış ve koşulsuz bağlılık ...