GEZİ KEŞİFLERİ

3 Eylül 2017 Pazar

AZERBAYCAN ULUSAL GÜZEL SANATLAR MÜZESİ/ BAKÜ



Her katında ayrı bir yolculuğa çıkabileceğiniz sanat dolu bir bina olarak Azerbaycan’ın en büyük sanat müzesi olarak Bakü’nün en önemli müzelerinden biri olma özelliğini koruyor. Azerbaycan vatandaşına 2 manat, öğrenciye 1 manat ücreti var. Lakin yabancı olduğunuzda tam 10 manat, öğrenci ise 5 manat oluyor. Fotoğraf çekimi yapmak istiyorsanız da ücret ödemeniz gerekli zira her katta ve her salonda bulunan görevliler çekim izin biletinizi görmek isteyebiliyor. Çekim ücreti de 5 manat ve istediğiniz kadar çekim yapabiliyorsunuz. Bizden üç kişi için tek bilet ücreti aldılar ve 5 manata istediğimiz kadar ayrı ayrı çekim yapabildik. Sanırım bu şansı pek çok küçük gruba sunuyorlardır ki yanımda Azerbaycan vatandaşı arkadaşlarımın olması ayrıca yardımcı olmuş olabilir.  
Müze 19.yy içinde inşa edilmiş iki neoklasik yapıdan oluşmakta fakat ikinci bina ziyarete kapalı. Tüm eserler yukarıda girişini gördüğünüz camlı kapının içerisinde sergilenmekte.


Eğer öğrenci olarak geziyorsanız yahut bütçeniz kısıtlıysa özellikle tavsiye ettiğim bir müze zira görmek istediğiniz birden fazla kültürel yapı bu müzede barınmakta. Eserlerin farklı kültürden, ırktan üretilen sanatçılar tarafından inşa edilmesi sizi sanki uluslararası bir yolcuğa çıkmış hissi veriyor. Dolayısıyla farklı kültürler (Azerbaycan, Batı Avrupa, Rusya ve Doğu sanatı) arasında dolaştığınız bu süre zarfında bir kültür birleşmesi yaşıyor ve tablolar arası kültürler arası deneyimler elde ediyorsunuz. İlk katta daha ziyade yerli kültürü- eski çağ yaşantısını sembolleyen resimler, portreler, tablolar, eski dönem eserleri ve heykeltıraş eserleri görmeniz mümkün. Etkilenilen akımları yorumlayabilmeniz, kültür ve tarih kokularını hissedileceğiniz bir yolculuğa çıkacaksınız.

Soyut kavramlar yansıtıldığı gibi günlük yaşantının, eğlencenin izlerini görmek de mümkün.




Mitolojiye yapılan atıflar, savaş komutanlarının yansıtılması da bilhassa heykeltıraş üzerinde kendini belli ediyor.


Ve tabi ki Azerbaycan yerel kültürün izleri… Günlük yaşantı, yağlı güreş




Pek çok ülkede olduğu gibi ayrı müze olan sergilenen yerel kültür sembollerinden halı ve arkeoloji kalıntılarının gösterimi de bu müze de bize eşlik ediyor. Gelip de mutlaka görmeniz gereken eserler kısa bir özetle tek bir yerde toplanmış gibi gönlünüzü şen ediyor.



Tarih kokan savaşlar, zırhlar, araçlar…



Ve benim her kültürde gözlemlemekten ayrı heves aldığım yerel kıyafetler…


Tüm bu yerel, kültürel ve eski çağ lezzetleri arasında yolculuğun tamamlandığını düşünmeyin. Bir anda sizi günümüze çağıran ve modern bir sergiye gelmişcesine içine çeken modern sanatlar ile karşı karşıya kalıyorsunuz.





Ve evet artık müze ziyaretini tamamlamış oluyorsunuz J
Keşfetmek işte bu dediğiniz, birden fazla lezzetin tadını aldığınız bu güzel yapı için Azerbaycan Cumhuriyetine teşekkür eder, sizin de ilginizi çeken tercihlerinizi paylaşmanızı dilerim.

Adres- Ulaşım

Niyazi 9-11, Baku, Azerbaijan.
Gezi bu, tek bir durak olmuyor elbet. Biz 28 May metro istasyonundan yürüyerek gelmiştik. Kaldığınız yerden en yakın metro istasyonundan metroya binip 28 May istasyonunda inebilirsiniz.
0,20 manat ulaşım ücreti, Bakü Kartı ise 1 manat karşılığı dolum cihazlarından satın alabilirsiniz. Özel otobüsler de 0,20 manat ödeme yapıyorsunuz kart geçmiyor. Detaylı bilgi için Azerbaycan’a Genel Bir Bakış adlı yazıyı okuyabilirsiniz.

Kesfeden.kim eğer siz de birer Keşifer iseniz takipte kalın!! Yazılarını, fotoğraflarınızı gönderebilirsiniz. Paylaştıkça çoğalalım J  kesfedenkim@gmail.com


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

EDEBİYATIN HASTA İNSANLARI "MI?"

Sosyal eşitsizlik ve ayrımcılık pek çok romanın da konusu olan sosyal bir süreçtir. İnsanlar tarafından yaratılmış ve koşulsuz bağlılık ...